PEVSKI ZBORI

RTV SLOVENIJA

LETNI KONCERT 2023
OPZ IN MPZ RTV Slovenija
16. 5.
torek
maj
18.00
Slovenska filharmonija

Človekov glas je najintimnejše glasbilo, ki ga ima vsak človek v vsakem trenutku in vedno s seboj. Otrok začne s čebljanjem raziskovati zvočni svet in s tem preizkuša svoji glasilki, ju pripravlja za govor in petje. To je ena izmed temeljnih dejavnosti za razvoj glasu in govornega aparata pri predšolskem otroku, ki se nadaljuje še v šolsko obdobje prve in druge triade. Otrok skozi petje razvija tudi ritmični, melodični in harmonski posluh, ki so temeljnega pomena za poznejše glasbeno udejstvovanje. Na tem mestu ne smemo zanemarjati niti socializacije in skupinskega truda za doseganje glasbenega cilja. Skratka petje ni samo veliko število vaj in prepevanje pesmi, petje v pevskem zboru je veliko več.

Temu je namenjena glasba pravzaprav v celotni vertikali formalnega izobraževanja pri nas. Mladinsko petje pa po drugi strani posega že v obdobje pred mutiranjem in po njem, ko mora biti skrb za pevski aparat in razvoj glasu še pomembnejša, saj lahko nepravilna uporaba glasu privede do poškodb glasilk, ki ostanejo vse življenje.

Otroški in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija svoje poslanstvo neprenehoma opravljata že 66 let, od leta 1957. Njuna glavna naloga je skrb za glasbeni arhiv, kar pomeni snemanja otroške in mladinske literature, ki najde pot med poslušalce prek radijskih sprejemnikov, koncertov ali glasbenih izdaj ZKP RTV (Glasba za otroke – zkp.rtvslo.si). Nenazadnje bogatijo posnetki obeh zborov tudi šolski prostor, ki posnetke uporablja kot didaktične pripomočke v učilnicah. Pesmi, ki sta jih posnela zbora, so del učnih načrtov za predšolsko in šolsko obdobje. Oba zbora imata v našem prostoru izjemno pomembno vlogo in nepredstavljivo je, da bi takšno glasbeno udejstvovanje zamrlo.

Zato se na Radiu Slovenija trudimo za kontinuirano delo, zbora sta v zadnjem obdobju posnela in koncertno izvedla različne projekte:

  • Violinček (2010–2018),
  • Kje je Tina? (2020),
  • Vöra bije (2021).

V težkem obdobju zadnjih dveh let zbora nista umolknila, temveč sta ob pomoči svojih zborovodij Anke Jazbec in Tomaža Pirnata kljub izjemno neprijaznim časom za skupinsko glasbeno udejstvovanje nadaljevala delo v največji meri, kolikor sta lahko.

Tako boste na letnem koncertu, ki bo v torek, 16. maja, ob 18.00 v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije lahko prisluhnili dvema projektoma, ki bosta v kratkem tudi izšla.

Otroški pevski zbor se je v zadnjem obdobju posvečal delom profesorja Tomaža Habeta, zelo zanimivim skladbam za otroški glas in klavir. Pesmi Tomaža Habeta se redno pojavljajo na pevskih revijah in tekmovanjih po vsej državi, mladi pevke in pevci pa jih imajo zelo radi in jih hitro sprejmejo za svoje. Ravno zato bodo v letošnjem letu izšle sveže posnete pesmi, ki jih je uzvočil naš otroški pevski zbor z zborovodkinjo Anko Jazbec in pianistom Klemnom Golnerjem.

Mladinski pevski zbor pa se je posvečal mladinskemu muzikalu Roka Goloba z naslovom Čudežno drevo, ki so ga sicer izvajali že v sezoni 2007/2008, a ga v tistem obdobju niso posneli studijsko. Vse to se je dogajalo in zgodilo v letošnji sezoni, ko so skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in pod taktirko avtorja Roka Goloba posneli glasbeno delo. Na letnem koncertu bodo pevke Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija pod vodstvom Tomaža Pirnata predstavile posamezne songe iz prej omenjenega muzikala, pri klavirju jih bo spremljal Klemen Golner.

 

mag. Matej Jevnišek

urednik za otroško glasbo

Prvi program Radia Slovenija

Otroški pevski zbor RTV Slovenija

zborovodkinja: Anka Jazbec

Mladinski pevski zbor

zborovodja: Tomaž Pirnat

Spremljava: Klemen Golner, klavir


Otroški pevski zbor RTV Slovenija

pesmi Tomaža Habeta, ki bodo izšle jeseni

 

Mladinski pevski zbor

odlomki iz mladinskega muzikala Čudežno drevo (Rok Golob/Zvezdana Majhen)