PEVSKI ZBORI

RTV SLOVENIJA

Domača stran

16. 5. 2023
torek
maj
18.00
Slovenska filharmonija
LETNI KONCERT 2023
OPZ IN MPZ RTV Slovenija

Otroški pevski zbor RTV Slovenija

zborovodkinja: Anka Jazbec

pesmi Tomaža Habeta, ki bodo izšle jeseni

 

Mladinski pevski zbor

zborovodja: Tomaž Pirnat

odlomki iz mladinskega muzikala Čudežno drevo (Rok Golob/Zvezdana Majhen)

 

Spremljava: Klemen Golner, klavir

 

Divider

Otroški pevski zbor RTVS neprenehoma deluje že od leta 1957. Zbor veliko snema, zlasti nove pesmi slovenskih skladateljev za radijski arhiv in radijske oddaje. V zadnjih letih je posnel veliko novih, pa tudi nekaj starih pesmi, ki so izšle na zgoščenkah Mavrica, Violinček 1, 2 in 3, Otroška glasba, Pisani svet glasbe in Ribič Pepe. Pevci, ki v zboru sodelujejo, so v starosti od 7 do 13 let. Če jih boste vprašali, kaj jim je najbolj všeč v zboru, vam bodo povedali, da najraje nastopajo. Tako so jim v spominu ostali nastopi v operi Boris Godunov s pevci iz Sankt Peterburga, letos nastop v operi Turandot z opero iz Pekinga, pa nastop s Siddharto, koncerti s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, sodelujejo pa tudi v raznih televizijskih oddajah. Od leta 2004 jih vodi zborovodkinja Anka Jazbec. Na klavirju jih največkrat spremlja Klemen Golner.

 

Mladinski pevski zbor RTV Slovenija tako kot Otroški zbor nepretrgano deluje že od leta 1957. V 58. letih delovanja je nanizal že lepo število koncertov in uspešnih nastopov in posnel veliko arhivskih posnetkov. Je dobitnik številnih nagrad na republiškem in mednarodnem nivoju (Neerpelt 2008, 2010, 2012, 2014, 2016; Young Prague 2011). Zbor sodeluje tudi pri številnih projektih in snemanjih matične hiše (TV produkcija – Miklavževe prireditve, oddaja Moja Slovenija) in na koncertih Simfoničnega orkestra in Big banda RTV Slovenija (Mozartine, Kromatika, božičnih koncertih, Poletni noči). V zadnjih letih je sodeloval tudi z znanimi glasbeniki kot so sopranistka Inva Mula, Siddharta, Nuša Derenda idr. Od leta 2003 ga vodi dirigent Tomaž Pirnat.

Komorni zbor RTV Slovenija je eden najstarejših evropskih radijskih ansamblov (1937). Pogosto je njegov par pri poustvarjanju Simfonični orkester RTV Slovenija ali druge skupine glasbil, tako da pevci niso razgledani le v ustvarjalnosti a cappella. Skupaj z radijskimi pevci so poustvarjali naslednji dirigenti: Franc Kimovec in Drago M. Šijanec že pred drugo svetovno vojno, po njej pa Ciril Cvetko, France Marolt, Milko Škoberne, Lojze Lebič, Marko Munih, Jože Fürst, Mirko Cuderman, Tomaž Faganel, Matevž Fabijan, Matjaž Šček in Urša Lah, Stojan Kuret in Helena Fojkar Zupančič. Ansambel zadnja leta deluje projektno, bogati glasbeni arhiv Radia Slovenija, gosti pa dirigente, kot so na primer Stefan Parkman, Günther Theuring (odmevna Evroradijska Projekta Gallus Radia Slovenija 2001, 2002 ter 2003 skupaj s Festivalom SEVIQC Brežice), Sebastjan Vrhovnik (Projekta Gallus 2007 in 2008), Martina Batič (odlični Evroradijski projekt Ko poezija postane glasba, 2007), Dani Juris in Holger Speck (Projekt Gallus 2010).

Divider